running_event

trail-blaizing

Trčanje šumskim putićima najbolji je način trailanja. Takav osjećaj daje utrka na Trakošćanu koja se ove godine održala po četvrti put. Nakon prošlogodišnjeg debija koji sam otrčao s manjom ozljedom, ove godine sam istinski uživao.

Start utrke je bio u 10 sati na livadi podno dvorca i blizu ulaza s glavne ceste. Ponukan iskustvom od prošle godine odabrao startna pozicija mi je sada bila bliža prvim linijama. Kada smo startali još sam malo pretrčavao ljude bez obzira da li su oni sudjelovali na utrci od 5 ili 10 km. Tražio sam što čišću liniju po kamenom usponu poslije prijeđenog mosta. Bilo je previše ljudi kada se puteljak suzio te je taktika puno značila. Mjesta za prestizanje je bilo malo ili je bilo rizično. Mogao si birati korijenje i stijenje desno ili jezero s lijeve strane. Jedan od trkača poskliznuo se par metara ispred mene, bilo je sklisko.

Mostići su povezivali isprekidani zemljani putić koji je na djelovima bio blatnjav s obzirom na nedavne kišne dane. Kada trčiš iza nekoga teško je planirati gdje ćeš stati što povećava oprez i smanjuje brzinu. Tako se može opisati ostatak prvog kruga oko jezera. Nakon malog uspona na račvanju staze za 5 i 10 kn slijedio je spust do okrijepne postaje gdje u trku uzimam gutljaj vode.

Tu sam naišao na klupskog kolegu koji se pozalio na tjelesne tegobe. Trčali smo zajedno dalje kojih kilometar nakon čega je on odlučio da pričeka curu koja je isto trčala ovu utrku. Dan je bio oblačnjikav te je hlad nudio dosta svježine naspram prošle godine kada je vladala gadna sparina. Puteljci su sada bilo prohodniji te se optimalna putanja lako mogla naći. Gazio sam koliko je išlo, no pred kraj kruga sam stisnuo za ozbač. Zadnju milju sam trčao ubrzanim tempom prateči brzog trkača koji me prestigao.

36585487_1296966073770104_8959287880941830144_n
neki vele da je ovo lice odmornog čovjeka

Kada smo došli na zadnji uspon držao sam tempo trkača ispred sebe, a kada smo došli do zadnje dijela uspona i kada sam osjetio da je cilj blizu dao sam petama vjetra i prestigao trkača ispred sebe i ušao u cilj s vremenom 48:29. Za 3 minute bolje vrijeme nego  prošle godine no i definitivno bolji osjećaj. S nestpljenjem očekujem slijedeću godinu. Bolje da odmah počnem trenirati!

grof_drašković_2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *