running_event

flow

Nova sezona cross lige Drava je započela ovog četvrtka. Nakon svih zimskih priprema i desetki i polumaratona za koje sam postavio nove osobne rekorde sada je bilo vrijeme za natjeravanje po Dravi. Mislim da mi je ovo treća puna sezona koju trčim i nadam se da će biti najbolja.

Kao i uobičajeno došao sam dvadesetak minuta prije starta da se prijavim te da obavim nužno rastezanje. Vidio sam mnogo poznatih faca, dok su neka nedostajala. Privukao sam se bliže startnoj liniji kako bih imao manje problema s prestizanjem sporijih trkača. Svi su bili napeti te smo morali ponavljati start.

Krenuo sam brzo, brže nego što sam trebao no to mi se nije odbilo u glavu u kilometrima koji su slijedili. Prvi kilometar sam odradio ispod 4:00 min/km što se odrazilo na tempo drugog kilometra koji je pao na 4:16. To je bilo prihvatljivo te sam nastavio dalje jako. isto tako sam nastavio i u sljedećem kilometru. Četvrti kilometar sam odradio malo lakše dok sam na petom km potegao.

flow 

also known colloquially as being in the zone, is the mental state of operation in which a person performing an activity is fully immersed in a feeling of energized focus, full involvement, and enjoyment in the process of the activity. In essence, flow is characterized by complete absorption in what one does, and a resulting loss in one’s sense of space and time.

Ušao sam u zonu. Nisam mislio na ništa. Osjetio sam samo kako mi noge dotiču površinu po kojoj trčim, mišići koji se rastežu, koljena koja se kreču sama od sebe, disanje koje je bilo sve pliče i mahanje rukama. Nije postojalo ništa izvan zone. Niti onaj trkač koji se nalazio dvadesetak metara ispred mene niti oni koji su bili tik iza mene.

55916114_834123536919898_5188305366693183488_n

Ostalo je još snage u meni te sam povukao zadnjih dvjesto metara kada sam osjetio napad s leđa bezimenog trkača. Novost ove godine na ligi je bio semafor koji je prikazivao vrijeme trkača koji su završavali utrku. Vidio sam da je sat otkucavao 23:20 i nešto sitno. Znao sam da mi je osobni rekord nadohvat ruke te sam uletio u cilj. Rezultat je bio 23:28 što je 4 sekunde bolje nego na jesen.

27_cld_01

Ono što moram popraviti na ovim kračim utkama je forma. Bez pravilne forme nema brzine, bez brzine nema napretka. Iako sam prema Garminu postigao novi osobni rekord na pet kilometara što je onda s onom utrkom Nova na Savi? Nisam li tada otrčao još bolje? Ili su to organizatori loše izmjerili stazu. Slijedeća utrka na pet km će pokazati da li sam zbilja poboljšao rezultat ili ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *